Rusya Elbruz Dağı Tırmanışı

Kocaeli Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü yönetim kurulu üyesi Sinan Fakir liderliğindeki tırmanışa 7 sporcu katıldı.

Tırmanış hakkında açıklamalarda bulunan Sinan Fakir, tırmanışın kendileri açısından çok başarılı geçtiğini ve uluslar arası alanda önemli bir zirveye çıktıklarını belirterek, hedeflerinin bundan sonra farklı ülkelerdeki önemli dağlara tırmanmak olduğunu, Kocaeli’nin ve Kocaelili dağcıların adını her yerde duyurmak istediklerini söyledi.

Tırmanış serüvenini detaylarıyla anlatan Fakir ve arkadaşlarını en çok etkileyen ve işlerini kolaylaştıran olayın ise gittikleri yerde Balkar Türkleri’nin Anadolu Türkçesine çok yakın konuşmaları olduğunu belirterek şunları söyledi;

“İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan hareket eden ekip Rusya da bulunan özerk Kabardey – Balkarya Cumhuriyeti’nin Mineraly Vody şehrine uçakla ulaştık. Kabardin Balkar Cumhuriyeti’nin bulunduğu bölge iki etnik yapıdan oluşuyor. Bölgede en nüfuzlu olan Kabardinler Kafkas dili, diğer nüfuzlu topluluk olan Balkarlar ise Türkçe konuşuyorlar.

3800 metrede ana kamp yeri

İnişte havaalanında kiraladığımız araçlarla Baksan Vadisi’nde bulunan Terskol kasabasına geçerek alış veriş yapıp, eksiklerimizi tamamladıktan sonra 3800 metrede bulunan ana kamp merkezine çıktık.

Hava şartları çok kötü, ama yolumuzdan dönmek yok

Burada tanker şeklinde silindir barakalardan birine yerleştikten sonra kendi yaptığımız yemekleri yedik. Ardından etrafta küçük bir araştırma turu yaparak çevreyi öğreniyoruz. Gittiğimiz günlerde hava hiç iyi görünmüyor ve hava raporları da bize birkaç gün daha kötü olduğunu gösteriyordu. Ertesi gün ‘aklimatize’ olmak için 4500 metreye çıkmayı planladık. Sabah kahvaltımızı yaptıktan sonra saat 08.00’de aklimatizasyon yürüyüşüne başlıyoruz. Hedefimiz 4500 metreye çıkıp bir sure o metrelerde zaman geçirerek, vücudumuzun yüksekliğe uyumunu artırmak için uzun bir kar buz yürüyüşünün ardından 4500 metreye ekip olarak ulaştık. Fakat çok fazla durmamız mümkün değildi. Çok şiddetli fırtına var ve ara ara da sis bastırıyordu. Tekrar yavaş yavaş inişe geçerek, akşam üstü konakladığımız barellere vardık. Havanın bozuk olmasına rağmen havanın açmasını dua ederek moral motivasyonumuzu yüksek tuttuk. Sabah kalktığımızda tırmanış için çıkan Polonyalı 4  dağcının kayıp haberi tüm kampta konuşuluyordu.

17 Ağustos şehitleri anısına 17 Ağustos 03.02’de hareket ettik.

17 Ağustos gecesi saatlerin 03:02’yi gösterdiği anda zirve yürüyüşümüz için hareket ettik. Dualarımız kabul olmuştu, havanın çok bozuk olması rapor edilirler birden bire hava düzeldi. Gün ağarmaya başladığında zirve tüm güzelliğiyle karşımızdaydı. Uzun bir tırmanışın ardından 17 Ağustos gündüzünde 17 Ağustos 1999 Gölcük Depreminde yitirdiklerimizin anısına zirveye ayak bastık. Zirvede başarımızı kutlayıp, birbirimiz tebrik ettikten sonra bol bol fotoğraf çekip zirvenin tadını çıkardık. Ardından aynı dikkat ve düzenle geldiğimiz rotayla iniş yaparak dağdan indik” diyerek zorlu tırmanışın kendileri için hem deprem anması hem de önemli bir tecrübe olduğunu söyledi. İniş yapığımız sırada arama kurtarma helikopteri ve kar araçları zirveni kuzeyine doğru gidiyorlardı 3800 kamp alanına vardığımızda 3 Polonyalı dağcının öldüğü haberi bizi çok üzdü.

Hedefimiz yeni dağlar, yeni rotalar

Kocaeli dağcılığı adına önemli bir tırmanışı gerçekleştiren ekip başarıyla tamamladıkları tırmanış sonrası kendilerine yeni rotalar ve dağlar belirlemeye başladılar.

Tırmanışa katılanlar;
Kocaeli Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü yönetim kurulu üyesi Sinan Fakir liderliğindeki tırmanışa Burhan Yıldızhan, Halis Urhan, Cevat Demirci, Mehmet Gültekin, İrem Sönmez ve Burak Saral katıldı.